Wonen, Ouderen

'We moeten niet wachten tot we eraan toe zijn'


Langer thuis wonen

Suus en Meindert Arends uit Oosterwolde lazen over het onderwerp langer thuis wonen op de gemeentepagina van de Nieuwe Oostellingwerver. Hierdoor zijn ze gaan nadenken over hun toekomst. Door het verhogen van hun hypotheek kon het echtpaar vorig jaar een aanbouw realiseren aan hun woning.

Met de slaapkamer en badkamer op de begane grond kunnen ze samen met hond Banjer nog jaren op hun vertrouwde plekje in Oosterwolde blijven wonen. De verbouwing begon voor het echtpaar bij een voorlichting van het Gebiedsteam van de gemeente over langer thuis wonen. Hier kregen ze samen met andere oudere inwoners informatie over aanbouwen, trapliften en de financiering hiervan. “Dit zette ons aan het denken”, vertelt mevrouw Arends. “We hebben beide neuropathie, hierdoor is lopen en de trap op komen steeds lastiger. Onze oude badkamer was op de eerste verdieping. Bovendien moesten we douchen in de badkuip. Als mijn vrouw wilde douchen, moest ik haar steeds erin en eruit helpen”, vult meneer Arends aan. 

Verzilverlening
Een aanbouw en de financiering hiervan is niet niks. Het ging om een bedrag dat het echtpaar niet zomaar had liggen. Het Gebiedsteam wees hen op de verzilverlening van de gemeente. Hiermee kunnen inwoners ouder dan 60 jaar hun woning naar eigen smaak aanpassen om veilig en comfortabel te kunnen blijven wonen. Het geld van de verzilverlening was niet voldoende voor de aanbouw die ze voor ogen hadden.

Per toeval kwamen ze met een buurman in gesprek over het verhogen van de hypotheek. “Via deze weg konden we wel onze droomaanbouw realiseren. We hebben geen gebruik gemaakt van de verzilverlening, maar de voorlichting van het Gebiedsteam heeft er wel voor gezorgd dat we op tijd gingen nadenken over onze woonsituatie en onze eigen toekomst”, benadrukt mevrouw Arends. 

Niet uitstellen
“Gelukkig kan mijn vrouw niet zo goed stilzitten en is ze een echte aanpakker”, lacht meneer Arends. “Ik ben ook erg blij dat we toen al inzagen dat het juist nu tijd is. Ik dacht: we moeten niet wachten tot we eraan toe zijn. We moeten nu vooraan staan als we iets willen”, vertelt mevrouw Arends. Het echtpaar vond de verbouwing trouwens ook helemaal geen straf. “Het gaf veel gezelligheid, die mannen van Veenstra uit Makkinga over de vloer. Ze dachten ook goed met ons mee en hebben echt vakwerk geleverd. Daarnaast hou ik wel van verandering. Dit was een goed excuus om ook weer eens wat nieuws voor in huis te kopen. Echt een win-win”, lacht mevrouw Arends. 

Terug naar overzicht

Deel je verhaal

Dit is Ooststellingwerf! Heb je ook een verhaal dat de moeite waard is?