Meedoen, Samen, Jongeren

Stapel op klassieke muziek in Oldeberkoop


De stichting Muziek op Stapel, Stapel op Muziek organiseert professionele klassieke concerten. Deze concerten vinden plaats op een heel bijzondere locatie, namelijk de middeleeuwse Bonifatiuskerk in Oldeberkoop. “De akoestiek van de kerk is geweldig”, vertelt voorzitter Sylvia Hosman. “Toen we tijdens het eerste concert in 2005 een prachtige Mattheus hoorden, dachten we: daar kunnen we wel vaker een concert organiseren”. En de rest is geschiedenis.

Inmiddels organiseert de stichting zo’n zes concerten per jaar, met bekende klassieke musici uit het hele land. De stichting biedt een gevarieerd aanbod van concerten aan. Met veel verschillende genres binnen de klassieke muziek. En met aandacht voor verschillende instrumenten: van de harp tot een blaasconcert. “Er is ook aandacht voor jong talent. We nodigen geregeld jongeren uit die bijvoorbeeld net zijn afgestudeerd aan het conservatorium”, vertelt Sylvia.  En niet alleen musici van Nederlandse bodem treden op. Af en toe treedt ook buitenlands talent op in de kerk. 

Speciale concerten
Bij stichting Muziek op Stapel, Stapel op Muziek houden ze  rekening met het publiek. “We organiseren sinds een paar jaar speciale concerten voor scholieren. Waarbij bijvoorbeeld instrumenten gebruikt worden die zij zelf ook hebben bespeeld op school, zoals de fluit. We werken daarin samen met scholen en Kunst&Co. Ook hadden we, voordat het aantal zitplaatsen sterk beperkt werd door corona, een regeling waarbij begeleiders van muziekminnende ouderen van de Herbergier gratis meekonden naar een concert”, vertelt Sylvia. 

Geen leven zonder muziek
Wethouder Esther Verhagen is blij met de stichting: "Een leven zonder muziek is eigenlijk niet voor te stellen. Muziek is emotie. Daarnaast staat het vast dat muziek goed is voor de ontwikkeling. Muziek op Stapel, Stapel op Muziek is in staat om ook kinderen kennis te laten maken met klassieke muziek. Zo krijgen ze de kans de schoonheid en diversiteit van deze muziekstijl te leren kennen."
Door corona kon een aantal concerten niet doorgaan. Of met een beperkt aantal toeschouwers. Het bestuur en andere vrijwilligers zijn blij dat het weer kan op de oude manier. “Muziek verbindt. En die verbondenheid kunnen we in deze tijd goed gebruiken”, aldus Sylvia. 

Concertagenda
Benieuwd naar de concertagenda van Muziek op Stapel, Stapel op Muziek? Kijk dan op hun website www.muziekopstapel.nl. Op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor hun nieuwsbrief.

 

Terug naar overzicht

Deel je verhaal

Dit is Ooststellingwerf! Heb je ook een verhaal dat de moeite waard is?