Meedoen, Buiten, Samen

Vrijwilligerswerk: je doet het voor elkaar


Paul Goote en Marij Goote-Capel zijn naast hun baan actief als vrijwilliger in de gemeente Ooststellingwerf. “Zeven jaar geleden zijn wij naar Donkerbroek verhuisd en we raakten al snel actief betrokken bij het dorp", vertelt Paul. “Als nieuwkomers was dit voor ons een mooie manier om sociale contacten te leggen. Daarnaast is het ook nog eens heel leuk”, vertelt Marij.

Paul is voorzitter van de Sport Vereniging Donkerbroek. Onder deze omni-vereniging vallen onder andere voetbal, korfbal, gymnastiek en combi-sport. Hij kwam daar terecht door zijn liefde voor voetbal en omdat oudste zoon Tjerk ging voetballen. “Er stonden vacatures open en ik dacht dat het wedstrijdsecretariaat iets voor mij zou zijn. Ook was er nog geen jeugdcommissie. Die heb ik samen met een fanatieke groep opgezet”, vertelt Paul trots. Voorzitter zijn van de omni-vereniging kan een hele uitdaging zijn. “Je bent er namelijk voor alle sporten." 

Plaatselijk Belang 
Marij is ook actief in Donkerbroek. Zij is secretaris van het Dorpsbelang Donkerbroek. “In 2018 kreeg Dorpsbelang nieuwe mensen in het bestuur. “Donkerbroek is een eigenwijs dorp”, zegt Marij. “Daar komt ook onze spirit vandaan. Wij focussen niet op de mensen die er niet zijn of de dingen die niet kunnen, maar juist op de mogelijkheden die we wél zien. En dat enthousiasme werkt aanstekelijk.”
 

DoarpsSintrum
Marij houdt zich naast haar taken in Dorpsbelang ook bezig met het opzetten van het nieuwe DoarpsSintrum. Eerder schreef zij hiervoor het projectplan op basis van de wensen uit het dorp. Ook was ze betrokken bij de lobby bij de gemeente om de gelden beschikbaar te krijgen. Inmiddels is zij voorzitter van het bestuur van de nieuwe op te richten stichting die het nieuwe Sintrum straks gaat exploiteren. 


Leerzaam en uitdagend 
Vrijwilliger zijn, kost soms veel tijd. “De bestuursleden van Dorpsbelang en de stuurgroep Doarpssintrum hebben er allemaal een baan naast. Daarom vergaderen we vaak ‘s avonds. En soms kost het ook best veel energie, want we hebben intensief contact met andere organisaties en overheden. Hierdoor gaan ontwikkelingen soms niet zo snel als je wilt. Maar je leert er ook heel veel van, wat ik verder kan toepassen”, vertelt Marij. “Het leuke aan vrijwilligerswerk vind ik de uitdaging om mensen bij elkaar te krijgen en om iedereen in zijn kracht te zetten. Vrijwilligerswerk doe je voor jezelf, maar vooral voor elkaar”, zegt Paul. 

Terug naar overzicht

Deel je verhaal

Dit is Ooststellingwerf! Heb je ook een verhaal dat de moeite waard is?