Meedoen, Samen, Ouderen

Margret steunt rouwende mensen bij hun verlies


Al zo’n acht jaar lang is Margret van Wallinga uit Haule vrijwilligster bij Humanitas. Daar steunt zij mensen in rouw. “Dit kan bij het verlies van een dierbaar persoon, maar ook van werk, woning, huisdieren of vitale functies door bijvoorbeeld een beroerte”, vertelt Margret.

Rouwen is keihard werken. “Wij noemen het ook rouwarbeid. Het gaat in golven. De ene keer kan iemand heel verdrietig zijn en een ander moment juist weer heel blij. Mensen in rouw kunnen zich daar dan vaak schuldig over voelen. Ik ben er dan om te luisteren en ze te vertellen dat dit oké is. Mensen moeten zichzelf vaak opnieuw uitvinden. Wie ben je zonder je partner of wie ben je als je niet langer kunt werken? Dat proces kost ontzettend veel energie.’’

Het werk dat Margret doet is erg belangrijk. “’Ik ben geen therapeut en ook geen vriendin’, zeg ik altijd. Ik kom daar om te luisteren en kan handvaten geven. Maar het zware werk, dat moeten de mensen zelf doen. Het doel van mijn bezoekjes is dat mensen uiteindelijk na een aantal keer het gevoel hebben dat ze gehoord zijn en verder kunnen”, benadrukt Margret.

Voor Margret is werken met mensen in rouw iets wat ze altijd al gedaan heeft. “Ik heb altijd in de ouderenzorg gewerkt. Daar werk je ook veel met mensen die dierbaren verloren zijn. Ze laten mij zo dichtbij komen, dat is en blijft bijzonder.”

Heb je ook hulp nodig bij het verlies van een dierbare, werk, woning of iets anders? Neem dan contact op met coördinator Nel de Jong via telefoonnummer 06-20104197.

Terug naar overzicht

Deel je verhaal

Dit is Ooststellingwerf! Heb je ook een verhaal dat de moeite waard is?