„Samen de schouders eronder, dan kun je veel voor elkaar krijgen”


Sil van den Berg is al een paar jaar voorzitter van de oudejaarsvereniging Vesuvius Club Elsloo. Hij weet daardoor als geen ander waar vrijwillige inzet toe kan leiden. Zo werden vorig jaar zomer honderden senioren uit Ooststellingwerf getrakteerd op een muzikale middag in de feesttent van Elsloo. „De mensen waren zo blij en dankbaar. Dat geeft je ontzettend veel energie en voldoening.”

Als lid van de oudejaarsvereniging steekt hij regelmatig vrijwillig de handen uit de mouwen. Natuurlijk staat de Vesuvius Club bekend om stunts rond de jaarwisseling, maar de leden doen nog veel meer. Denk aan de organisatie van tentfeesten en de paasvuren in het dorp. Het zijn grote evenementen die volledig door vrijwilligers worden gedraaid.
„We proberen voor jong en oud iets te doen in het dorp en iedereen helpt mee. Daardoor kun je ook zo’n middag voor senioren houden. Er waren wel zo’n vijfhonderd aanwezigen, waarvan we er zo’n tweehonderd persoonlijk hebben opgehaald bij verzorgingshuizen en zorgboerderijen. Als je er maar samen de schouders onder zet, dan kun je heel veel voor elkaar krijgen.”

Groei
Door de mooie resultaten die de club neerzet, is het aantal leden de afgelopen jaren sterk gestegen. „Toen ik bij de club kwam, waren er maar zo’n zestien leden. Dat aantal is nu verdubbeld. We zijn nog nooit zo groot geweest. Maar het is dan ook erg leuk om met een groep jonge jongens grootse dingen te kunnen organiseren voor jong en oud.”
Uit het oogpunt van ‘mienskip’ heeft Sil zelf ook nooit getwijfeld om zich bij de oudejaarsclub aan te sluiten. „Ik vind het belangrijk om iets voor de gemeenschap te kunnen betekenen. Daarnaast zorgt het ook voor een stukje persoonlijke ontwikkeling. Ik heb de afgelopen jaren ontzettend veel geleerd.”

Kennis
Zo heeft de club veel kennis in huis als het gaat om het aanvragen van vergunningen of het verkrijgen van subsidies. „Wil je zelf als vereniging of dorp een evenement opzetten, maar weet je niet waar je moet beginnen, trek gerust bij ons aan de bel.”
Volgens Sil moet een initiatiefnemer zich vooral niet laten ontmoedigen door bepaalde regelgeving of andere drempels die genomen moeten worden. „Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Kijk maar wat we in Elsloo al allemaal voor elkaar hebben gekregen. Het maakt ons in ieder geval heel trots.”

Zelf een evenement opzetten? Naast de hulp van een opbouwwerker of dorpencoördinator, mag je dus ook altijd informatie inwinnen bij de Vesuvius Club. Stuur een e-mail naar: vesuviuselsloo@gmail.com.

Terug naar overzicht

Zet een doener in het zonnetje

Ken jij een doener die ook zeker een plekje op dit platform verdient? Of wil je graag jouw eigen verhaal delen. Laat het ons weten.

Zet jij je talent ook graag in?