Met elkaar dorp leefbaar houden


Door samen te werken, kun je veel teweegbrengen. In Haulerwijk weten ze daar alles van. Mede door de inzet van tientallen vrijwilligers is er bij de voetbalvelden een prachtige kantine gerealiseerd. Een onderkomen waar in principe iedereen gebruik van kan maken. „Het is een plek voor het hele dorp geworden”, aldus Ronald de Vries die als voorzitter van SV Haulerwijk nauw betrokken is bij dit project.

Ronald is een verenigingsman in hart en nieren. Sinds 2012 is hij al voorzitter van de plaatselijke voetbalclub. „Naast het plezier met elkaar, staat een vereniging ook voor het oog hebben voor elkaar. Dat is belangrijk voor mij.”
Daarnaast is Ronald onder andere betrokken bij het Sportplatform Haulerwijk en aangehaakt bij de bloeizone Haulerwijk. „Initiatieven die de leefbaarheid van het dorp ten goede komen en daar zet ik mij graag voor in.”

Delen kennis en kunde
Door binnen het dorp goed samen te werken met verschillende partijen, zijn er in Haulerwijk al mooie dingen tot stand gekomen, zoals de bouw van de kantine. „Je maakt gebruik van elkaars kennis en kunde. Bovendien vergroot je op deze manier de betrokkenheid. De kantine heeft hierdoor nu een soort dorpskamerfunctie gekregen.”
Ronald heeft als actieve vrijwilliger ook regelmatig contact met dorpencoördinator Marten Tel. „Hij is onze ingang naar de gemeente en helpt om ons met de juiste personen in contact te komen. Eigenlijk onze oren en ogen richting de gemeente.”

Zonder vrijwilligers kun je niet
Allerbelangrijkste is en blijft volgens Ronald de samenwerking met andere vrijwilligers uit het dorp. „Zonder kun je niet. Je moet het met elkaar doen. Zo had er zonder vrijwilligers nu geen nieuwe kantine gestaan.”
Vrijwilligers aan je binden is een eerste stap, maar daarnaast spelen ook zaken als veiligheid, financiën en verantwoordelijkheid een rol. „Als bestuurslid liggen er altijd wel uitdagingen en dat is soms best pittig. Maar gelukkig is het bovenal plezier wat het mij brengt. Je leert veel en met elkaar proberen we het elke dag weer een beetje beter te doen. Dat lukt niet altijd, maar dat is niet erg. We mogen met recht trots zijn op wat we hier in Haulerwijk tot nu toe met elkaar voor elkaar hebben gekregen.”

Wil je meer weten over de aanpak in Haulerwijk, dan kun je een e-mail sturen naar voorzitter@svhaulerwijk.nl. Meer weten over de rol van dorpencoördinator, ga verder naar Marten Tel?

Terug naar overzicht

Zet een doener in het zonnetje

Ken jij een doener die ook zeker een plekje op dit platform verdient? Of wil je graag jouw eigen verhaal delen. Laat het ons weten.

Zet jij je talent ook graag in?