Dorpskamer De Den een plek voor iedereen


De inwoners van Appelscha kunnen sinds de zomer van 2021 gebruik maken van Dorpskamer De Den. Het is een plek om elkaar te ontmoeten en deel te nemen aan activiteiten. Een centrale locatie in het dorp waar iedereen terecht kan. „En dat dankzij de inzet van veel vrijwilligers, de samenwerking met Actium en Zorggroep Liante, én niet te vergeten de ondersteuning van het opbouwwerk van Scala”, vertelt Siepie de Boer dankbaar.

In 2018 was ze als belangstellende inwoonster aanwezig bij de zogenoemde dorpsgesprekken. Hieruit kwam naar voren dat in Appelscha, na het sluiten van Harambe, een ontmoetingsplek werd gemist. Een enthousiaste groep ging ermee aan de slag en vond een geschikte locatie. Siepie sloot aan en kwam tijdens dit proces als voorzitter in het bestuur van de Dorpskamer terecht.
Tevens was er geld nodig om de ruimte op te knappen, maar waarvan? „We hebben tijdens die beginfase ontzettend veel gehad aan de ondersteuning van opbouwwerker André Ponger. Hij had ervaring met het aanvragen van subsidies, wist de juiste contacten te leggen en heeft ons geholpen bij het schrijven van een projectplan. Ook attendeerde hij ons op het bestaan van diverse fondsen, wist daarbij de juiste wegen te bewandelen. Nee, zonder deze steun waren wij verzand in een doolhof van onbekende wegen en was het ons vast niet gelukt Dat los van het feit dat we een heel enthousiast bestuur hebben. Een hechte club die zich verbindt met mensen en het dorp een warm hart toedraagt.”

Met liefde en zorg
Door er als inwoners, organisaties en vele betrokkenen samen de schouders onder te zetten, beschikt het dorp nu over een prachtige ontmoetingsplek. De ruimte is met veel liefde en zorg opgeknapt en ingericht. „Ook hier zijn volop vrijwilligers bij betrokken geweest”, vertelt Siepie enthousiast. „En met een club van zo’n 26 vrijwilligers kunnen we nu alles laten draaien, dat is geweldig!” Zo verzorgen ze o.a. koffieochtenden, een ‘breek de week lunch’, spelletjes en knutselmiddagen voor kinderen, kunst, muziek, schaken en een verstelcafé.
Tevens worden er workshops verzorgd en maken diverse verenigingen gebruik van de ruimte. Zo worden er ook wel feestjes gehouden. „Elke maand komen we als vrijwilligers bij elkaar om de planning en alle ‘ins en outs’ met elkaar te bespreken.”

Raadplegen
De opbouwwerker is nog steeds betrokken. „Hij attendeert ons op bepaalde bijeenkomsten in de gemeente die voor ons van belang zijn, zoals b.v. bestuurscoaching en activiteiten van Scala.” Ook is hij betrokken bij gesprekken met o.a. Actium, Liante en Plaatselijk Belang.
Op de website www.dorpskamer-appelscha.nl is alle informatie over De Den te vinden. Andere initiatiefnemers zijn altijd welkom om ideeën en informatie uit te wisselen. Voor contact, stuur een e-mail naar info@dorpskamer-appelscha.nl of tel: 06 - 30296329. Voor contact met opbouwwerker André Ponger, tel: 06 – 51525998 of stuur een e-mail naar aponger@scala-welzijn.nl.

Met dank aan: Iepen Mienskipsfûns, Fonds Berkoop, Rabobank, Gemeente Fonds Ooststellingwerf, Plaatselijk Belang Appelscha.

Terug naar overzicht

Zet een doener in het zonnetje

Ken jij een doener die ook zeker een plekje op dit platform verdient? Of wil je graag jouw eigen verhaal delen. Laat het ons weten.

Zet jij je talent ook graag in?