Modern vrijwilligersbeleid houdt dorpshuis Makkinga draaiende


Het draaien van bardiensten, het schoonmaken van het gebouw en het organiseren van activiteiten; het dorpshuis van Makkinga wordt volledig in stand gehouden door vrijwilligers. Het bestuur, eveneens vrijwilligers, heeft er een uniek beleid voor ontwikkeld. Naast een groep vaste vrijwilligers is er een poule van ‘oproepkrachten’ opgezet. „Het is nog nooit gebeurd dat niemand reageert”, vertelt Wim Lem enthousiast.

Hij is sinds een paar jaar voorzitter van het Grietenijhûs. De afgelopen jaren is dit dorpshuis flink gerenoveerd. Het bestuur nam ook de exploitatie en organisatie onder de loep. Belangrijkste doelstelling: het dorpshuis voor Makkinga behouden ten behoeve van de leefbaarheid van het dorp. Jong en oud moet er gebruik van kunnen maken, nu en in de toekomst.
Eén ding was direct duidelijk: zonder vrijwilligers ga je zo’n doelstelling niet halen. „Maar je moet vrijwilligers ook niet gaan overvragen, dan haken ze af”, aldus Wim. Er werd een unieke oplossing bedacht.

Vaste groep
Allereerst is er een vaste groep vrijwilligers aangetrokken. Met een paar personen zijn ze verantwoordelijk voor één vast onderdeel binnen het dorpshuis. Zo zijn er in totaal vijf vrijwilligers die elke maandag de schoonmaak verzorgen. Twee vrijwilligers zijn verantwoordelijk voor het onderhoud en drie vrijwilligers draaien de koffieochtenden. Aan de open avond op vrijdag zijn weer drie andere vrijwilligers verbonden en hetzelfde geldt voor jongerensoos ’t Haventje, de Vlomarkt en het maandelijkse etentje. „De personen in deze groepjes wisselen elkaar af. Ze regelen alles zelf en zoeken ook een nieuwe vrijwilliger als er iemand uit het groepje afvalt. Dat werkt perfect en het maakt je minder kwetsbaar.” Ook de voetbalclub maakt gebruik van het dorpshuis en regelt eveneens alles zelf met eigen vrijwilligers.

Assist team
Daarnaast is vorig jaar het ‘Stichting Dorpshuis Makkinga assist team’ opgezet. Hierin zitten vrijwilligers die af en toe de handen uit de mouwen willen steken. Wim: „Gestart met 12 en er zitten nu al 21 deelnemers in. Bovendien is er nog niemand uitgestapt.”
De formule blijkt een schot inde roos. Zijn er een paar vrijwilligers achter de bar nodig voor een feest of het versjouwen van meubels, Wim hoeft maar een berichtje te sturen naar de appgroep en het is geregeld. „Er zijn altijd wel mensen beschikbaar om even te helpen.”
De vrijwilligers zijn allemaal persoonlijk door het bestuur of andere betrokkenen gevraagd. Daarnaast hebben ze allemaal uitgebreid uitleg gekregen. Jaarlijks wordt er een gezellig uitje voor alle vrijwilligers georganiseerd. „Met elkaar houden we een ontmoetingsplek draaiende die zeven dagen in de week geopend is. We zijn helemaal ‘selfsupporting’. Iets waar we als dorp zeker trots op zijn.”

Meer weten over het vrijwilligersbeleid van het Grietenijhûs? Wim vertelt er graag meer over. Stuur een e-mail naar beheerder@grietenijhus.nl

Terug naar overzicht

Zet een doener in het zonnetje

Ken jij een doener die ook zeker een plekje op dit platform verdient? Of wil je graag jouw eigen verhaal delen. Laat het ons weten.

Zet jij je talent ook graag in?