„Het geeft veel voldoening om projecten tot een goed einde te brengen”


Of het nu het besturen van dorpsbelang betreft, het lobbyen voor glasvezel, het uitbrengen van een dorpsgids of het realiseren van wandelroutes, Maarten Jeronimus uit Fochteloo was er overal bij betrokken. „Ik mag graag iets voor de gemeenschap betekenen. Bovendien geeft het veel voldoening om projecten op te starten en tot een goed einde te brengen.”

Met recht kan hij trots zijn op wat er het afgelopen decennium allemaal in en rondom Fochteloo tot stand is gekomen. „Maar natuurlijk doe je dat niet alleen. Samenwerking is het fundament.” Zo is er voor alle projecten intensief samengewerkt met andere doeners uit het dorp, evenals diverse ondersteuners. Maarten geeft graag wat voorbeelden.

Het begon voor hem in 2015 toen hij voorzitter werd van Dorpsbelang Fochteloo. „Ik wilde niet alleen lopende bestuurszaken oppakken, maar ook echt wat doen.” Hij richtte zijn pijlen op het dorpshuis. Er was veel behoefte aan daglicht in de grote zaal. „De eerste uitdaging was om het benodigde geld bij elkaar te harken. Ik ben fondsen gaan aanschrijven en we hebben een projectteam opgezet.”

In diezelfde periode rees het plan om in het dorp glasvezel te realiseren. „We hadden in Fochteloo te maken met zeer traag internet, dat moest anders.” Ook hiervoor werd onder leiding van Maarten een werkgroep gevormd. „Een plan voor de aanleg van glasvezel enkel in Fochteloo bleek niet haalbaar. Het is toen breder getrokken en, met behulp van de toenmalige wethouder, is het glasvezel voor heel Ooststellingwerf geworden.”

Aanschrijven fondsen

Vervolgens rolde Maarten in de viering van ‘500 jaar Ooststellingwerf’ (2017). In het kader hiervan werd in Fochteloo een prachtige dorpsgids uitgebracht. „En dat bracht ons vervolgens op het idee om mooie infopanelen te maken (2018). Ook hiervoor hebben we weer fondsen aangeschreven.”

Ondersteuning hierbij kreeg hij onder andere van dorpencoördinator Marten Tel. Hij wees Maarten op diverse mogelijkheden en kansen om geld aan te vragen. „Ook heeft hij ons geholpen de weg naar de gemeente te vinden bij de ontsluiting van de voormalige werkkampen in Fochteloo (2019). Hoe vlieg je zoiets aan? Bij wie moet je zijn om zoiets voor elkaar te krijgen? De dorpencoördinator bracht ons in contact met de juiste mensen op het gemeentehuis. Door een werkgroep met deskundigen te vormen, konden we slagvaardig aan de gang. Nog altijd zijn we gezamenlijk verantwoordelijk in een community voor het onderhoud en er wordt nog doorlopend educatie rondom de kampen verzorgd via het project De Veerkieker.”

RAAF

Ook bracht Marten het idee in een ‘bovendorps’ project te ontwikkelen, vanwege wachtende subsidie uit het Fonds. Daarvoor zocht de doener uit Fochteloo contact met vrijwilligers uit Appelscha en Ravenswoud. Monumentenambassadeurs, die bezig waren met het samenstellen van een historische route in Appelscha in het kader van de Open Monumentendag, haakten aan. Het heeft geleid tot de totstandkoming van de historische wandel- en fietsroutes RAAF. „Naast de werkgroepen zelf zijn het de vele dorpelingen geweest die de handen vrijwillig uit de mouwen hebben gestoken om alle klussen te klaren. Het is mooi dat je er met elkaar voor kunt zorgen dat zo’n stuk historie behouden blijft.”

Zelf heeft hij de afgelopen periode onder andere geleerd hoe je een goed projectplan moet schrijven. „Ik heb veel zelf uitgezocht, maar mocht je ergens hulp bij nodig hebben, de dorpencoördinatoren en opbouwwerkers helpen je graag verder.”

Vanwege zijn rol in allerlei werkgroepen, heeft Maarten namens Fochteloo ook zitting genomen in de begeleidingscommissie opbouwwerk. Tevens is hij momenteel actief als coördinerend redacteur van De Zoolstede, het magazine van de Historische Vereniging Appelscha e.o.. Ook al zijn er al veel projecten afgerond, vervelen doet deze doener zich voorlopig dus nog zeker niet.

Heb je vragen aan deze doener, dan kun je hem bereiken via e-mail: maarten@jeronimus.frl.

Terug naar overzicht

Zet een doener in het zonnetje

Ken jij een doener die ook zeker een plekje op dit platform verdient? Of wil je graag jouw eigen verhaal delen. Laat het ons weten.

Zet jij je talent ook graag in?