LHBTIQ+ wint eerste prijs Vrijwilligerswards


Jaarlijks zet de gemeente Ooststellingwerf haar vrijwilligers in het zonnetje. LHBTIQ+ won in 2023 de eerste prijs met een cheque ter waarde van € 2000,-. De jongeren die aan dit initiatief van welzijnsorganisatie Scala zijn verbonden, organiseren regelmatig LHBTIQ+-bijeenkomsten.

Inwoners kunnen elk jaar vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties aanmelden voor een blijk van waardering. In 2023 kregen ruim honderd vrijwilligers een bloemetje en cadeaubon. Daarnaast werden vijftien vrijwilligersorganisaties genomineerd voor een geldprijs. Een jury koos de drie winnaars uit. Ze noemden LHBTIQ+ een prachtig voorbeeld van hoe jongeren andere jongeren helpen om hun plek te vinden in de samenleving. Een plek waar iedereen zichzelf kan en mag zijn.


Picknick
Het initiatief is in de zomer van 2021 ontstaan. Vanuit de gemeente werd geld beschikbaar gesteld om iets voor LHBTIQ+ te kunnen betekenen. Vanuit jongerenwerk Scala werd de handschoen opgepakt. Een groepje van zo’n zes jongeren organiseerde een picknick in het openluchttheater in Appelscha. Het was een succes. 
„We merken dat in Ooststellingwerf best veel mensen negatief over LHBTIQ+ zijn”, vertelt Lieke. „Dat is best moeilijk, maar het is fijn dat we het daar dan met z’n allen over kunnen hebben.” Ook andere kwesties worden binnen de groep aangekaart. „Bijvoorbeeld als je uit de kast wil komen, maar je durft het niet”, zegt Yvana. „Dan bespreken we dat met elkaar.”


Iedereen welkom
Naast activiteiten als de picknick, wordt er regelmatig samen gekookt. Alle jongeren tot en met 21 jaar zijn welkom om zich bij de groep aan te sluiten, ook als je niet specifiek tot de groep LHBTIQ+-behoort, zoals Rivo. „Ik vind het gewoon leuk om iets met z’n allen te doen en ik haal veel voldoening uit het organiseren van activiteiten.”
Naast dat er over actuele onderwerpen en persoonlijke situaties wordt gesproken, bedenkt de groep ook acties om meer aandacht te vragen voor het onderwerp LHBTIQ+. Bijvoorbeeld door Paarse Vrijdag op scholen aan te kaarten of samen met een wethouder op Coming-Outdag de regenboogvlag te hijsen. „We proberen met elkaar om meer bewustzijn rondom LHBTIQ+ te krijgen”, aldus jongerenwerker Vera. „Ook willen we als welzijnsorganisatie voor deze jongeren een plek maken waar ze zich veilig voelen en helemaal zichzelf kunnen zijn.”


Spokentocht
Naast de LHBTIQ+-bijeenkomsten zet deze groep zich ook in voor algemene activiteiten, zoals de spokentocht in Appelscha. „Het is leuk om samen dingen te organiseren”, zegt Deysha. „Ook leer je zo weer nieuwe mensen kennen.”
Dat deze LHBTIQ+-groep de eerste prijs heeft gewonnen bij de Vrijwilligersawards, is volgens Vera dan ook meer dan verdiend.

Meer weten over LHBTIQ+ en/of het jongerenwerk in Ooststellingwerf, kijk op www.scala-welzijn.nl

 

Terug naar overzicht

Zet een doener in het zonnetje

Ken jij een doener die ook zeker een plekje op dit platform verdient? Of wil je graag jouw eigen verhaal delen. Laat het ons weten.

Zet jij je talent ook graag in?