Herberg Waskemeer plek voor iedereen


Een plek waar iedereen welkom is. Waar je een praatje kunt maken, een kop koffie kunt drinken of een spelletje doen. Dat is de doelstelling van De Herberg in Waskemeer. Samen met de hulp van heel veel vrijwilligers en financiële ondersteuning van diverse instanties is het de inwoners gelukt om dit ‘hûs foar elkenien’ te realiseren.

Reinder de Roos is voorzitter van Stichting De Herberg en vanaf de start bij dit initiatief betrokken. Het idee voor de ontmoetingsplek ontstond zo’n vijf jaar geleden naar aanleiding van de dorpsgesprekken. „Er was geen winkeltje meer waar je elkaar als inwoners treft. Natuurlijk is er het dorpshuis, maar dat is alleen geopend als er activiteiten zijn. Een ontmoetingsplek werd dus gemist.”


Oplossing
Samen met vier andere initiatiefnemers ging Reinder op zoek naar een oplossing. Het oog viel toen op het leegstaande pand aan de Bakkeveensterweg 1. „Dat stond al een tijdje te koop, maar waar haalden we het geld vandaan?”
De oplossing werd gevonden in een tijdelijke financierder. Ondertussen werd een crowdfunding gestart en via diverse fondsen geld aangevraagd. „In die tijd hadden we geregeld contact met de dorpencoördinatoren Marten en Oscar. Waar kun je geld aanvragen en hoe moet een projectaanvraag eruit zien? Ze hebben ons heel fijn op weg geholpen.”


Hulp van vrijwilligers
In mei 2019 was de koop rond. Met behulp van vrijwilligers is zowel binnen als buiten alles aangepakt. „Zonder vrijwilligers konden we niet, dus we hebben zowel in Waskemeer zelf als in omliggende dorpen om hulp gevraagd. Ontzettend fijn dat zovelen hebben geholpen.”
En dat gebeurt nog steeds. De Herberg draait volledige op vrijwilligers. Door de inzet van deze mensen, in totaal zo’n 75, is het mogelijk om van woensdag t/m zondag open te zijn. Houdt het ene groepje zich bezig met onderhoud, anderen zijn verantwoordelijk voor de schoonmaak, de bediening, het draaiende houden van de keuken of bestuurlijke zaken. „Inmiddels hebben we een mooie groep, maar we zijn nog steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Qua planning is het nu steeds behoorlijk krap.”


Extra activiteiten
Naast de reguliere openingstijden, biedt De Herberg dan ook diverse extra activiteiten aan. Denk aan wekelijks een gratis maaltijd op donderdagavond of een schuimparty voor de jeugd. Op vrijdag en zaterdag zijn er snacks en patat verkrijgbaar. In de zomermaanden is het extra druk vanwege de komst van toeristen. „Hoe meer vrijwilligers, hoe meer we kunnen doen. Wil je ons helpen, loop dan gewoon een keer binnen of stuur een e-mail margreetderoosj@gmail.com.”


Jaarlijks wordt voor de vrijwilligers een uitje georganiseerd en iedereen krijgt een kerstpresentje. „Als blijk van waardering en dat is heel belangrijk. De vrijwilligers zijn het fundament, als zij wegvallen heb je niets meer.”
Meer weten over dit initiatief in Waskemeer, stuur dan een e-mail naar info@deherbergwaskemeer.nl. Ook is Reinder telefonisch te bereiken, tel: 06-15055988.

 

Terug naar overzicht

Zet een doener in het zonnetje

Ken jij een doener die ook zeker een plekje op dit platform verdient? Of wil je graag jouw eigen verhaal delen. Laat het ons weten.

Zet jij je talent ook graag in?