Werkgroep Mittelkaander houdt Makkinga levendig


In het Grietenijhûs - dorpshuis van Makkinga – is altijd wat te doen. Dit is vooral de verdienste van de werkgroep Mittelkaander, zes vrouwen die een hechte band hebben en er alles aan doen om het mooie dorp levendig te houden. De werkgroep maakt deel uit van het Dorpshuis en daar vindt ook het interview plaats. Marlies Bouma en Hiske Hensen, twee van de zes vrouwen waaruit Mittelkaander bestaat, vertellen het verhaal achter de werkgroep. De betrokkenheid spat ervan af!

„Het begon in 2019, vertelt Marlies, het dorpshuis was net verbouwd en de nieuwe ontmoetingsruimte een feit. We staken de koppen bij elkaar: hoe wordt dit een fijne plek voor Makkinggasters? We zijn begonnen met koffieochtenden en dat is langzaam maar zeker op gang gekomen.” Hiske: „Nu zijn er twee koffieochtenden per week die goed bezocht worden. Na de koffie en de babbel, wordt er gekaart of een spelletje gedaan, het is altijd gezelligs.”

Van het een komt het ander
De werkgroep zit niet stil. Er wordt van alles bedacht om het dorpshuis te gebruiken waar het voor bedoeld is: als ontmoetingsplek voor dorpsgenoten. Het ene idee werkt, het andere niet. Wat zeker een groot succes is, is het maandelijkse etentje, georganiseerd én gekookt door de werkgroep. „Er is keuze uit twee tot drie menu’s en we maken allemaal een gerecht waar we goed in zijn,” legt Marlies uit.
Hiske vult aan: „Het meeste bereiden we thuis voor en dan ronden we het in de keuken van de kantine af.” Dat dit enorm gewaardeerd wordt, blijkt uit de opkomst, want bijna elke keer zijn alle tafels bezet. Veel maar mooi werk en gelukkig worden de dames bij het opruimen nu geholpen door Annie Meester. Marlies: „Het menu staat elke maand in het dorpsblad ‘de Kermobri’, zodat iedereen zich op tijd kan aanmelden. Met stip genoteerd staan de stamppotten en het hoogtepunt is het toetjes-buffet met kerst.”
Opbouwwerker André Ponger van Scala neemt regelmatig deel aan de overleggen en ondersteunt bij het verkrijgen van subsidie wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld voor nieuwe pannen. Ook de MOP (Makkinggaster Oudejaars Ploeg) draagt een steentje bij.

Een warm welkom
Nieuwe bewoners kunnen rekenen op een warm welkom. Georganiseerd, jazeker, door de werkgroep Mittelkaander, samen met plaatselijk Belang Makkinga! Zodra er voldoende nieuwe inwoners zijn, wordt er een bijeenkomst geregeld in het dorpshuis.
Hiske: „In de ochtend vindt er een fietstocht plaats door Makkinga, met bezoek aan de molen en museum Oold Ark, het hertenkamp en de kerk. Het wordt steeds breder, want ook OBS de Stelling en de sportclub doen nu mee.” Marlies: „De lunch gebruiken we in de kantine van het dorpshuis en daarna kunnen de mensen een boerderij bezoeken, want Makkinga is en blijft een agrarisch dorp.” 

Mittelkaander maakt ook deel uit van de driehoek Zorg en Welzijn, een samenwerkingsverband tussen diverse organisaties die, de naam zegt het al, bijdraagt aan de zorg en het welzijn van de inwoners. Betrokken hierbij zijn: de thuiszorg, de ondersteuner van de huisartsen in Makkinga en Nijeberkoop, Welzijn op Dorpse Schaal in Oldeberkoop, de mantelzorg consulent van de Gemeente en Scala. Uitgangspunt is: wat speelt er in de dorpen en welke ondersteuning is nodig? Door de korte lijnen en het regelmatige overleg kunnen we elkaar ondersteunen.

Waardering
Wat hebben de dames zelf eraan om zich zo in te zetten voor het dorp? Marlies: „Het is fijn om te merken dat de mensen genieten en dat het gewaardeerd wordt wat we doen. Als we ons samen inzetten voor de dorpsgemeenschap houden we het dorp levend.” Hiske: „Ja, en de groep die we hebben is geweldig. We begrijpen elkaar met een half woord.” 
Veel succes dames, met wat er al is en wat nog komen gaat!

Informatie:
www.grietenijhus.nl
www.scala-welzijn.nl

Terug naar overzicht

Zet een doener in het zonnetje

Ken jij een doener die ook zeker een plekje op dit platform verdient? Of wil je graag jouw eigen verhaal delen. Laat het ons weten.

Zet jij je talent ook graag in?